Nefertiti
Nefertiti (ook wel Nefertete, Nofretete) was de vrouw van Achnaton, de farao die over Egypte regeerde tijdens de 18e dynastie, van 1352 v.Chr. tot 1338 v.Chr., en daarmee koningin tijdens de Amarna periode.
De naam 'Nefertiti' betekent iets als: De mooie vrouw is gekomen. Er wordt
aangenomen dat zij enkel dochters baarde en dat dat de reden is waarom Achnatons tweede vrouw Kiya, meer geliefd werd dan zijzelf. Voor deze tweede vrouw is een mooie tempel opgericht in Amarna. Op een gegeven moment verdween deze vrouw echter. Er wordt door veel egyptologen vanuit gegaan dat een jaloerse Nefertiti haar heeft vermoord of laten vermoorden.
Over de achtergrond en afkomst van de jonge koningin is vrijwel niets bekend. Volgens één theorie was ze misschien de Mitannische prinses Tadukhepa, de beoogde bruid van Amenophis III, die in plaats daarvan met zijn zoon trouwde. Volgens een andere theorie kwam Nefertiti voort uit een verhouding tussen Amenophis III en een concubine. Dat zou betekenen dat Achnaton en Nefertiti elkaars halfbroer en halfzus waren. Deze theorie is echter weinig geloofwaardig aangezien ze dan recht zou hebben gehad op de titel "Dochter van de Farao" en dat was niet het geval. Volgens een derde theorie was Nefertiti de dochter van Ti (of Tiy) en Ay (die ook wel Aya wordt genoemd).
In dat geval zou haar vader een vooraanstaand functionaris aan het hof van Amenophis III zijn geweest en vertrouweling van Achnaton. Volgens deze theorie, die tegenwoordig steeds meer ingang vindt bij Egyptologen, zou Nefertiti zijn voortgekomen uit de hoogste kringen van de Egyptische maatschappij. Het is echter niet waarschijnlijk dat Ti de biologische moeder was van de oogverblindende koningin; er zijn aanwijzingen die het aannemelijk maken dat Ti haar voedster was
Nefertiti regeerde mee met Achnaton. Dit wordt aangenomen omdat haar naam is aangetroffen met de volle Koninklijke cartouche eromheen, en niet die van een koningin.
In het vijftiende jaar van Achnatons regering, het jaar 1336 v.Chr., verdween Nefertiti op mysterieuze wijze. Zowel de afkomst van Nefertiti als de oorzaak of reden van haar verdwijning zijn aanleiding geweest voor veel speculatie.
Aangezien zij niet de enige is die in die periode verdween, is er een theorie die ervan uitgaat dat er een epidemie of hongersnood heerste die ook onder de Koninklijke familie veel slachtoffers eiste.
Volgens een andere theorie betekende dit nog niet het einde van Nefertiti. Deze theorie gaat ervan uit dat ze haar man overleefde, hertrouwde met een prins uit een buurland en nog enige tijd over Egypte regeerde. Er wordt ook verteld dat ze contact had gezocht met de Hittietische koning in de hoop met één van zijn zonen te trouwen, maar dat deze prins werd vermoord op zijn weg door/naar Egypte.
Dit vermoorde prins-verhaal wordt ook toegeschreven aan de zus en vrouw van Toetanchamon, Anchesenamon.
Al is het vrij zeker dat Nefertiti nog een tijdje regeerde na de dood van Achnaton, er is al gesuggereerd dat ze dat deed als farao, niet als koningin. Er wordt dan ook wel eens gespeculeerd dat zij haar naam veranderde in Smenchkare en onder die naam doorgeregeerd heeft.
Een borstbeeld van Nefertiti, naar wordt aangenomen gemaakt door de beeldhouwer Tutmoses, staat in het Neues Museum in Berlijn. Volgens de Zwitserse kunsthistoricus Henri Stierlin betreft het echter een namaak, gemaakt in het begin van de twintigste eeuw.
Klik hier om naar de vorige pagina te gaan