Papyrus uit Egypte


Papyrus wordt gemaakt van de Cyperus papyrusplant die groeit in het zoete water van de Nijl.

Meer dan vijf duizend jaar geleden begonnen de oude Egyptenaren met het maken van papier uit de papyrusplant, 's werelds eerste papier. Het woord papier is daarom ook afkomstig van het woord papyrus.

Egyptische heersers waren zich snel bewust van het belang van papyrus en maakte daarom van zijn productie een staatsmonopolie en bewaakte het geheim van de papyrus op jaloerse wijze.

De oude Egyptenaren gebruikte het papyrus op zoveel manieren. Zoals het papier, sandalen, manden, touw, maar ook als voedsel en als medicijn. Het riet werd ook gedroogd om brandstof van te maken.

De oude Egyptenaren gebruikte het papyrus ook om gebeden op te schrijven van hun gezangen en bezweringen en hielden dit onder het hoofd(kussen), omdat ze geloofden dat de ziel opnieuw zou terugkeren naar de overledene (mummie). Zo zijn er vast nog andere toepassingen uitgevonden. 
In ieder geval werd papyrus een belangrijk exportprodukt voor Egypte. Desondanks is op een gegeven moment de produktie van de papyrus stopgezet, maar werd in 1965 door een Egyptische wetenschapper het oude geheim van de papyrus ontdekt en later weer in productie gebracht. 

Vandaag de dag kopen vele toeristen het bekende papyrus met daarop een afbeelding, gekopieerd van een tafereel van de originele muurschilderingen uit een van de vele graftombes.....

Terug naar Papyrus schilderijen