De Egyptische piramides

De eerste Egyptische piramide is ruim 4500 jaar geleden gebouwd als grafmonument voor een Egyptische farao, de toenmalige heerser. In totaal zijn er circa 80 piramides bewaard gebleven, gebouwd over een periode van ongeveer 1000 jaar en veelal gelegen aan de westoever van de rivier de Nijl.


De bekendste piramides zijn die van Gizeh vlak bij de Egyptische hoofdstad Caïro. Het complex wordt beheerst door de drie grote piramides, de piramide van Cheops, die van Chefren (zoon van Cheops) en die van Mykerinos. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere piramides. Deze piramides werden gebouwd tijdens de vierde dynastie (tussen ca. 2551 en 2472 v.Chr.) en zijn dankzij hun zeer stabiele constructie goed bewaard gebleven. De buitenste witte kalksteenlaag is in de loop der tijden grotendeels verdwenen doordat men het materiaal heeft gebruikt voor andere bouwwerken. Alle piramides zijn reeds in de oudheid beroofd van hun inhoud. 

De vorm van de piramides had waarschijnlijk twee betekenissen:
oerheuvel: volgens één van de comogonieën was de oerheuvel of tumulus het eerste dat ontstaan was uit de chaos/water. De oerheuvel stond voor de schepping en de piramide zou de schepping van het herleven na de dood symboliseren.
hemeltrap: een 'stairway to heaven': de farao gebruikte de piramide als trap om na zijn dood plaats te nemen tussen de circumpolaire sterren.

De piramide is een wonder van oude architectuur, een van de oudste bouwwerken op onze planeet. Het is en blijft een bron van onderzoek van het hoe en waarom, vele vragen zijn daarom nog altijd onbeantwoord gebleven.....

Terug naar de Egyptische piramide artikelen 
 
Terug naar de Hoofdpagina